O globálním nedostatku v dodávkách nejnovějších iPhonů 14 Pro a 14 Pro Max jsme již nedávno psali v samostatném článku. Za nedostatkem těchto modelů stála čínská covidová opatření a také spekulovaná hrubě neodhadnutá poptávka ze strany Applu. Nyní se však celá situace komplikuje a už nyní začíná být jasné, že na Vánočním trhu budou chybět miliony iPhonů a s tím dostanou obrovskou ránu i finanční výsledky Applu za vždy nejvýnosnější poslední čtvrtletí roku. Proč tomu tak je a kdy by se situace s dodávkami nových iPhonů mohla zlepšit?

Co stojí za nedostatkem iPhonů?

iPhony 14 Pro a 14 Pro Max jsou nejméně dostupné modely v patnáctileté historii iPhonů. Je již poměrně tradicí, že nové modely jsou vždy několik týdnů po vydání velmi špatně dostupné, nyní je však situace jiná. Své objednávky ještě v mnoha případech nedostali ani zákazníci, kteří iPhony 14 Pro a 14 Pro Max objednali dokonce jen pár dní po zářijovém vydání. A to  je již více než dva měsíce. V USA Apple uvádí zpoždění v dodávkách cca 4 týdny (v závislosti na vybraném modelu) a pokud si iPhone zákazníci objednají nyní, do Vánoc jej již nedostanou.

Známý analytik Ming-Chi Kuo nyní vysvětluje, proč je letos situace s dodávkami iPhonů tak extrémně špatná. Proti Applu se prý sešlo několik negativních faktorů – firma hrubě neodhadla poptávku po nových modelech (předpokládala větší zájem o základní iPhone 14 a 14 Plus). K tomu se přidaly tvrdé covidové restrikce v Číně, které ovlivnily i továrny, kde se iPhony vyrábí. A nyní se k tomu přidaly i sílící protesty pracovníků továren proti těmto restrikcím a také proti špatným pracovním podmínkám v továrnách.

TIP: Hledáte to nejlepší možné příslušenství pro váš iPhone nebo například hodinky Apple Watch? Podívejte se na e-shop a vyberte si z hromady zajímavých doplňků pro vaše jablečná zařízení!

This entry was posted by in Blog.